switch yapısı, C++ dilinde bir değişkenin belirli değerlerine göre farklı işlemler yapılmasını sağlar. Aşağıdaki örnekte, değişken “x” için belirli değerleri kontrol eden bir switch yapısı verilmiştir:
int x = 2; switch (x) { case 1: cout << "x değeri 1" << endl; break; case 2: cout << "x değeri 2" << endl; break; case 3: cout << "x değeri 3" << endl; break; default: cout << "x değeri 1, 2 veya 3 değil" << endl; }
Bu örnekte, eğer x değeri 1 ise “x değeri 1” yazdırılır, x değeri 2 ise “x değeri 2” yazdırılır, x değeri 3 ise “x değeri 3” yazdırılır ve x değeri 1, 2 veya 3 değilse “x değeri 1, 2 veya 3 değil” yazdırılır.
switch yapısının kullanımında dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var:
- switch yapısındaki “case” satırlarında belirtilen değerler mutlaka sabit değerler olmalıdır. Örneğin, aşağıdaki kod hatalıdır:
int y = 2; switch (y) { case y+1: // y+1 değeri değişken olduğu için hata verir cout << "y değeri 3" << endl; break; }
“break” ifadesi switch yapısının bir “case” bloğunun sonunda kullanılır ve switch yapısının çalışmasını sonlandırır. Eğer “break” ifadesi kullanılmazsa, switch yapısındaki diğer “case” blokları da çalıştırılır. Örneğin, aşağıdaki kod çalıştırıldığında “x değeri 2” ve “x değeri 3” yazdırılır:
int x = 2; switch (x) { case 2: cout << "x değeri 2" << endl; case 3: cout << "x değeri 3" << endl; }