Değişken kavramı
Programlamada, değişkenleri, verileri kullanmak üzere geçici olarak bir kapta tutmak gibi düşünebilirsiniz. Örneğin süt dolu bir şişenin sakladığı veri süttür. Aynı şişede bir başka sıvı da saklanabilirdi. Bu yüzden değişkenimiz şişedir.
Gerçek hayattan bir örnekle pekiştirmeye çalışalım. Yine elimizde sıvı dolu iki adet kova olduğunu düşünelim. Peki bu iki sıvıyı yer değiştirmek için ne yapmamız gerekir?
Tabii ki de üçüncü boş bir kovaya (değişkene) ihtiyacımız var. Tercihimize bağlı olarak, önce 1. veya 2. kovadaki sıvıyı boş kovaya aktarırız. Boşalan kovaya, yerinde duran diğer kovadaki sıvıyı taşırız. Son olarak da, boş kovaya aktardığımız ilk sıvıyı, en son boşalan kovaya aktararak yerlerini değiştirmiş oluruz.
C++’ta değişkenler
Program içerisinde kullanılacak değerler, veri tipleri belirlenerek oluşturulan değişkenlere aktarılır.
//integer (int): //değişkenin bir tam sayı //olduğunu belirtir. int yas = 23; char ehliyet_sinifi = 'B'; bool kodlamaEglenceliMi = true; //string (karakter katarı) için //<string> kütüphanesi eklenmelidir. string mesaj = "Hello";
Değerler, görsel olarak bir isme aktarılıyor gibi görünse de, aslında her değişken tanımlamasında, bellekte (RAM) bu değerlerin saklanacağı yeni alanlar açılmaktadır.
* Değişken tanımlandığında, belleğe aktarılan bu değerlerin bellekteki adreslerine pointer aracılığıyla ulaşılmaktadır. Bu konuya ileride değineceğiz.